Blaty granitowe, marmurowe lub łupkowe mogą nadać kuchni elegancki wygląd. Jednocześnie należy zauważyć, że solidne kamienne płyty często wydają się bardzo dominujące, zwłaszcza w mniejszych kuchniach, a drobnoziarnisty granit szybko wprowadza niepokój do ogólnego obrazu kuchni.
Kamień, a zwłaszcza granit, jest bardzo odporny na ciepło, wilgoć i zarysowania. Jednak łupek jest tutaj wyjątkiem: nie jest odporny na zarysowania i czasami odpadają nawet małe części. Należy również zauważyć, że w przypadku łupków powierzchnia nie jest równomiernie gładka.
Kamień należy chronić tylko przed płynami, olejami, aw szczególności przed kwasami - np. z owoców: plamy z wody, oleju i kwasu powstają szybko i są trudne do usunięcia, ponieważ naturalny kamień wchłania płyny. Kamienną płytę należy zatem potraktować specjalnymi roztworami impregnującymi.